Å finne riktig fotograf kan for mange være et litt vanskelig og nervepirrende valg å ta. Man kjenner kanskje på at fotografen er et viktig punkt på lista. Både fordi bildene tross alt er en av få ting man sitter igjen med når kaka er spist og dagen er over. Bildene fra bryllupsdagen er viktige minner, og en skatt man skal ha for seg selv og generasjonene som kommer etter oss. Men også fordi man har et budsjett å forholde seg til, og fotografposten kan gjerne være en av de store og betydningsfulle i forbindelse med bryllupet.


Selv om mange nå velger å ha en ekstra fotografering en av dagene etter bryllupet, er det likevel bildene, og da gjerne også de dokumentariske, fra selve bryllupsdagen som kjennes viktigst. Det er disse bildene man vil mimre tilbake med i årene som kommer, og de kan rett og slett ikke gjenskapes. Det er denne ene gangen man gifter seg, og dermed har man også bare det ene forsøket på å fange øyeblikkene, stemningen og følelsene i bildeform. Og nettopp derfor kjenner nok mange brudepar på denne viktigheten - både at det er en bryllupsfotograf til stede på bryllupsdagen, men også at denne fotografen er dyktig og pålitelig slik at bildene blir som man ønsket seg.


Fotograftilbudet vi har i Norge er fyldig og variert, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal velge riktig bryllupsfotograf. Vi har vel alle hørt skrekkhistoriene om fortvilte brudepar som sitter igjen med dårlige, få eller ingen bilder fra dagen sin, og man vil jo for alt i verden ikke havne i den situasjonen. Å velge riktig fotograf handler ikke bare om hvorvidt dette er en person som klarer, eller ikke klarer, å levere teknisk gode bilder fra den store dagen. Det handler vel så mye personlighet, arbeidsmetode og visuell stil. Hvordan jobber fotografen, har dere bra kjemi, matcher fotografens stil og visjon med det dere ønsker dere? Drømmefotografen for ett brudepar kan faktisk bli helt fullstendig feil for et annet brudepar. Så hvordan skal man gå frem? Hvordan kan man bli bevisst på alle snubletrådene og fallgruvene som finnes, slik at man kan ta et trygt valg av bryllupsfotograf? Hvordan avgjør man hvem som er drømmefotografen?


For å ta det første først. Fotograf er ikke en beskyttet tittel. Det betyr at det ikke er noen krav til utdanning eller kompetanse for å kunne kalle seg fotograf. Men - det betyr ikke at det ikke finnes utdanning, eller at det ikke er verdt å utdanne seg som fotograf. Utdanning er kunnskap, og kunnskap kan fort gi sinnssro til brudeparet. Betyr det at man bør unngå uutdannede fotografer? Ikke nødvendigvis. Men en utdannet fotograf vil ha fått grundig teknisk og teoretisk opplæring; altså de har lært om eksponering, lys og lyssetting, komposisjon, farger, historiefortelling, utstyrsbruk, utstyrsvalg, redigering og bildebehandling, osv. Dermed kan man da ofte være mer trygg på at det ligger en grunnleggende og god fotografisk kunnskap i bunnen.


Fotografi er også en svært populær hobby, og mange hobbyister og entusiaster har de siste årene tatt steget videre og tilbyr bryllupsfotografering, gjerne mot en lavere kostnad. En entusiast er gjerne drevet av at bryllupsfotografering er noe de bare syns er gøy å gjøre på si, og samtidig tjene seg noen ekstra kroner. Men mange bruker også denne metoden som et trappetrinn på sin vei mot det de håper blir et levebrød. Dessverre har nok mange brudepar sittet angrende tilbake, fordi fotografen de valgte i realiteten brukte bryllupsdagen deres på å øve seg til å bli en bedre bryllupsfotograf på i bytte mot lav pris. 


Tittelen fotograf er ikke lengre forbundet med den tryggheten det en gang var, men i en uoversiktlig bransje så finnes det likevel noen holdepunkter man kan støtte seg på og bevisst ta i bruk, slik at dere kan være så trygge som mulig på at dere har funnet den perfekte bryllupsfotografen for dere.


EGENSKAPER

Å jobbe som bryllupsfotograf krever så mye mer enn "bare" å være flink til å ta bilder. Ja, man må selvfølgelig kunne faget sitt, og åpenbart, man må kunne å bruke fotoutstyret sitt. Men en bryllupsfotograf må også være flink med mennesker og kommunikasjon. Være sosial og omgjengelig, men også ha evne til å formidle, informere og hjelpe, både i forkant av og på selve bryllupsdagen. En bryllupsfotograf er ikke bare personen med kamera, vi blir ofte også en organisator, en tilrettelegger, en problemløser, en psykolog, en assistent og en venn. Å fotografere mennesker er faktisk en egen fotografisk sjanger og et eget lite fag. Verdens beste naturfotograf er ikke automatisk også verdens beste bryllupsfotograf selv om dere vil ha vakker natur i bryllupsbildene deres. Det krever øvelse og erfaring for å bli flink til å plassere mennesker inn i bildet du tar på en god måte. Og det krever spissing å i tillegg skulle evne å hjelpe menneskene i bildet til å slappe av, være seg selv og vise ekte følelser foran kamera. Dette er viktig kunnskap for å få de uoppstilte og ekte portrettene. Bryllupsfotografen må være allsidig, løsningsorientert og klare å jobbe i stressende og uventede situasjoner. Det som skiller den profesjonelle fra entusiasten er at den profesjonelle presterer hver eneste gang. Selv om det regner. Selv om noe gikk galt. Selv om man er forsinket. 

På et generelt grunnlag er dette egenskaper dere vil ha i en bryllupsfotograf - både fordi det sikrer kvaliteten på bildene dere sitter igjen med, men også fordi det gir dere trygghet til å slappe av og nyte dagen.



STIL

Når dere skal velge bryllupsfotograf - se først og fremst etter fotografer med bilder dere ELSKER. Bildene i porfolioen deres bør vekke noen sommerfugler. Fotografer har en stil de har jobbet seg frem til. Denne gjenspeiler dem, måten de jobber på, hvem de er, hva de liker osv. De har spisset seg over år, og dette har nå blitt spesialiteten deres. Dere vil aldri be en fotograf justere stil, redigering eller arbeidsmetode for akkurat deres bryllup. Velg da heller en annen fotograf som tilbyr det dere ønsker dere.



PRIS

I all hovedsak får man det man betaler for når det kommer til bryllupsfotografi. En profesjonell fotograf som har dette som levebrød har kalkyler og tidsberegninger for sin bedrift, og vet godt hvor mye tiden deres er verdt. En amatør eller en som «bare gjør bryllup for moro» har som oftest en fulltidsjobb på siden og er gjerne mer beskjedne i prissettingen sin fordi de ikke trenger, eller ønsker, å forholde seg til de profesjonelle aspektene ved det å ta oppdrag og være en del av en bransje. Prisen på en bryllupsfotograf følger stort sett samme skala som kunnskap og erfaring. Og selv om det finnes variasjoner kan man ta utgangspunkt i at en heldag, 10-12 timer med en profesjonell, stødig bryllupsfotograf koster fra ca 30.000 kr. Da er høyoppløselige filer inkludert, men ingen fysiske produkter.


Det er også lovpålagt i Norge å ha prisene på tjenestene man tilbyr synlig og lett tilgjengelig på hjemmesiden sin. For en seriøs aktør vil dette være helt uproblematisk å oppgi fordi de praktiserer faste priser etter bedriftens kalkyler. 

Brudepar i midnattsol på Mjelle, Bodø, Nord-Norge. Bryllupsfotograf LeneKristine
RABATTER OG SPESIALPRISER

Rabatter og gode priser kan forståelig nok være svært fristende. Men som nevnt over, man får stort sett det man betaler for. Realiteten er at ingen gir avslag i prisen, altså sier nei takk til omsetning, dersom de hadde klart å selge til fullpris. Det indikerer faktisk at vedkommende ikke får solgt tjenestene sine. Er fotografen villig til å gi et supertilbud på f.eks en spennende lokasjon, er det rett og slett et rødt flagg, og ikke et godt tilbud.


Å tilby lave priser fordi man er fersk eller ønsker å bygge portfolio er en het potet i fotografbransjen. Man kan gjerne si at dette er en fin sak fordi det gir brudepar muligheten til å spare penger på bryllupsfotograf samtidig som det gir fotografen verdifull erfaring. Men sannheten er at brudeparet betaler for en tjeneste under utvikling, samtidig som fotografen bruker noen sin store dag til å øve seg. Mange brudepar har dessverre sittet knust tilbake etter slike tilbud. Den ryddige veien inn i bryllupsfotografbransjen er å be om å få følge en erfaren bryllupsfotograf som assistent over tid, og på den måten få erfaringen man trenger for å bli en trygg bryllupsfotograf.



LOVER OG REGLER

Som selvstendig næringsdrivende, som de aller fleste fotografer er, har man et sett lover og regler man må forholde seg til for å drive seriøst og lovlig. På lik linje med alle andre må fotografer rapportere inn, og betale skatt, moms og andre viktige avgifter. Seriøsitet kan man derfor vurdere ved å gå bedriften litt i sømmene. Sjekk at fotografen har organisasjonsnummer, gjerne også aksjeselskap (AS). Da er fotografen ansatt i eget firma og er litt bedre sikret, og har bedre rettigheter til hjelp fra feks NAV enn man har i en Enkeltpersonforetak (ENK). Man kan også undersøke om bedriften er registrert i Merverdiregisteret. For å bli registrert i Merverdiregisteret må man ha omsatt for minst 50.000 kr, og registreringen indikerer at fotografen rapporterer inn og betaler moms; altså driver ikke svart arbeid. Svart arbeid forekommer mange steder i samfunnet, og forbindes ofte med aktører som tilbyr tjenester som biinntekt, ikke som en seriøs fulltidsjobb. 


Søk etter fotografens firma hos Brønnøysundregistrene. Søk med fotografens navn dersom du er usikker på firmanavnet. Firmanavnet kan noen ganger være noe annet "på papiret" enn det som blir brukt utad. Da får du listet opp organisasjonsform, organisasjonsnummer, stiftelsesdato og om de er registrert i Merverdiregisteret.



Søk i Brønnøysundregistrene her.



PORTFOLIO

Studer portfolioen nøye. Ser det ut som fotografen har fotografert mange forskjellige brudepar? Er det bilder i forskjellige typer vær, årstider og lysforhold? Er det mange nok bilder bilder til å kunne svare på disse spørsmålene? Vitner portfolioen om flere års arbeid? Dere ønsker å se en fyldig, variert og oppdatert portfolio, som har et jevnt kvalitetsnivå og visuelt uttrykk. Det er dessverre mange som setter sammen portfolioer bygget opp av enkeltstående «blinkskudd», bilder fra «styled shoots»* og workshops, som tilsynelatende holder et høyt nivå, men som i realiteten ikke gir et riktig inntrykk av kvaliteten de kan tilby på en faktisk bryllupsdag. Dere vil se bilder fra faktiske bryllupsdager.


* styled shoots er arrangerte fotograferinger der modeller blir stylet opp som et brudepar med det formål å lage fine, trendy og effektfulle bilder til portfolioen. Det skumle med en portfolio bestående i stor grad av slike bilder er at det gir inntrykk av et produkt og et nivå fotografen ikke nødvendigvis evner å levere på en faktisk bryllupsdag. Styled shoots er en bryllupsfotografering under optimale forhold, uten tidsrammen en ekte bryllupsdag setter, uten stresset, uten kravet til prestasjon, ofte med profesjonelle modeller, satt til gunstige tidspunkt på dagen, osv.



BE OM Å FÅ SE HELE BRYLLUP

Profesjonelle bryllupsfotografer strever etter å holde bloggen på hjemmesiden sin oppdatert og fresh med inspirerende og nyttige blogginnlegg - og - blogginnlegg med hele bryllup. De vet hvor viktig dette er, men de er også bare vanlige mennesker og tiden strekker ikke alltid til. Derfor er det kanskje ikke alltid at de nyeste bryllupene ligger ut som blogginnlegg, men en seriøs bryllupsfotograf vil alltid kunne vise hele bryllup når du ber om det. Enten i form av blogginnlegg eller online gallerier. Bildene som blir vist i sosiale medier og på hjemmesiden er oftest bare et lite utvalg fra hvert bryllup. Ved å få se gjennom alle bildene fra en hel bryllupsdag vil dere få et viktig innblikk i hvilken helhet fotografen leverer fra seg. Det er naturlig at man ser variasjon i bildene fra en hel dag. Men hvor høyt nivå har de dårligste bildene? Og hvor stort sprik er det fra de dårligste til de beste bildene? Har bildene et helhetlig uttrykk? Liker dere det dere ser? De profesjonelle har nesten alltid spisset seg og har et lett gjenkjennelig visuelt uttrykk som er gjennomgående for alle bildene de gir fra seg. Dette vitner om at de evner å levere et produkt som har et stabilt kvalitetsnivå selv med varierende arbeidsforhold.



FOTOGRAFEN

Hvem er fotografen? Har vedkommende utdanning? Hvor mange år med erfaring? Er dette fulltidsjobben? Hvilke fototjenester tilbyr vedkommende? En fotograf som tilbyr alt fra baby til bryllup til bedrift til boligfoto har nødvendigvis ikke den samme spissede kunnskapen som en fotograf som spesialiserer seg på feks bryllup og boudoir. En som jobber som fotograf på fulltid vil tilby både et annet nivå av profesjonalitet og bedre erfaring og kunnskap enn en som er fotograf på deltid eller “på si”.


Brudepar i Bordalsgjelet, Vossevangen, Voss, Vestland. Bryllupsfotograf LeneKristine
Brudepar i solnedgangen på Uttakleiv, Lofoten. Midnattsol, midnight sun. Bryllupsfotograf LeneKristine
KJEMI

Sørg ALLTID for å møte fotografen før booking; enten over en kaffe eller på video. Dette er stort sett noe den profesjonelle selv tilbyr, og oftest ber om før kontrakten eventuelt signeres. Dersom dere blir forsøkt hastet til en booking, eller vedkommende virker å la alt og alle booke uten å sette seg inn i hvem dere er eller hva dere planlegger og ønsker er dette generelt sett noe som vitner om useriøsitet.


Dere er på leting etter et menneske som skal følge dere på en av livets viktigste dager - kjemi er alfa og omega! Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig denne biten er. Velg en fotograf dere trives sammen med, som dere kommuniserer godt med, og som dere kjenner dere trygge på. Vær sikre på at det denne fotografen tilbyr og måten vedkommende jobber på, passer med det dere ønsker og trenger på dagen deres. Dere skal føle at dere virkelig kan stole på at bryllupsfotografen deres gjør sitt aller ytterste for at dere skal få de beste bildene og den fineste opplevelsen.



SJEKK FOTOGRAFEN PÅ GOOGLE

Noen har tilbakemeldinger fra tidligere brudepar på hjemmesiden sin, men ikke alle. Det er heller ingen måte å være helt trygg på at disse tilbakemeldingene stammer fra faktiske par, sånn hvis man skal se verden med et litt ekstra skeptisk blikk. Derfor er det gull å sjekke med Google! En profesjonell bryllupsfotograf vet viktigheten av tilbakemeldinger fra brudeparene sine. Gode tilbakemeldinger hos Google fremmer gode resultater når folk søker etter bryllupsfotograf - og å nå ut til nye brudepar er på mange måter være eller ikke være for den profesjonelle bryllupsfotografens eksistens. For å kunne legge igjen en tilbakemelding gjennom Google må du være logget inn og verifisert, dermed blir Google Reviews en trygg og troverdig kilde til erfaring fra tidligere kunder av fotografen dere vurderer.



KONTRAKT

Bruk ALLTID kontrakt. Det er en trygghet for både dere og for fotografen. En seriøs fotograf har egne kontrakter, og bruker kontrakter med største selvfølgelighet. Ved å bruke en kontrakt har man snakket om, definert og skrevet ned alle rammer slik at begge parter får bekreftet at alle er på samme side. En kontrakt bør minst inneholde dato, sted, hvilken pakke og hva som er inkludert i prisen, hva er prisen på det som evt. kommer i tillegg, hva skjer ved ombooking/avlysning, hva skjer hvis fotografen blir syk og beskrivelse av rettigheter og bildebruk.



VÆR TIDLIG UTE OG PUST MED MAGEN

De mest populære fotografene og de mest populære datoene bookes tidlig. Så sørg for å finne bryllupsfotografen deres så tidlig som mulig, gjerne 1-1,5 år før bryllupet står. Ved å være tidlig ute kan dere velge mer fritt blant fotografene dere liker best, og viktigst, det er lettere å puste med magen og unngå å forhaste seg når man tar viktige avgjørelser god tid i forveien. Vær nøyaktige og ærlige. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Vi bryllupsfotografer elsker når brudeparene engasjerer seg og gjør en innsats for å finne en perfekt match i fotografen sin. På samme måte som brudeparene søker drømmefotografen, søker vi drømmebrudeparet. En dårlig match fører så alt for raskt til misforståelser og et ulykkelig brudepar, og det er virkelig det siste vi ønsker.


Til slutt, si ifra til alle dere har hatt en dialog med, at dere har bestemt dere. Det er okay å si "vi gikk for en annen fotograf". Det er en del av gamet, og bryllupsfotografene setter faktisk veldig pris på å få beskjed.


foto@lenekristine.no
Bryllupsfotograf

Lene KRistine


Lene Kristine er fagutdannet ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim, med en Bachelor of Fine Arts fra London Metropolitan University, og har siden 2010 jobbet som fotograf. I de første årene som portrettfotograf i studio og på lokasjon, men siden 2015 har hun spesialisert seg innen bryllup.

I dag er fotografering av bryllup og elopements hovedvirket.