Etter mange år i bryllupsbransjen vet jeg at brudepar sitter med masse spørsmål i forbindelse med bryllupsplanlegging. Kanskje har de heller ikke noen å spørre, eller sliter med å finne svarene på det de lurer på. Derfor har jeg samlet sammen ofte spurte spørsmål og funderinger til et, forhåpentligvis, informativt lite blogginnlegg.

Samtidig vil jeg komme med et tips: bruk bryllupsleverandørene deres for alt de er verdt! Kjolesalongen, kokken, lokalet, fotografen. Spør og grav! Dette er mennesker som har vært med utallige bryllup over mange år. De har sett alle slags feiringer og alle slags brudepar. De har sett hva som fungerte, og hva som kanskje ikke fungerte så godt, og har garantert tips å komme med – bruk kunnskapen deres!

HVOR TIDLIG BØR VI BOOKE BRYLLUPSFOTOGRAF?

Så tidlig som mulig! Så snart dere har en fastsatt dato, og har funnet en fotograf som matcher dere – book datoen! Det er mange om beinet, og spesielt de populære datoene som feks 18.08.18 forsvinner svært fort. For å være sikker på å få booke hos drømmefotografen bør dere være på saken minst 8-12 måneder før bryllupsdagen.


KAN VI BOOKE DEG SOM BRYLLUPSFOTOGRAF UANSETT HVOR I LANDET VI FEIRER?

Ja! Det kan dere så absolutt! Jeg fotograferer bryllup i hele vårt langstrakte land, ja, egentlig i hele verden. 


HVORDAN BOOKER VI DEG?

Send meg en mail! Fortell hvilken dato og hva dere ønsker og ser for dere. Kanskje har dere sett dere ut en pakke, hvis ikke hjelper jeg dere å finne ut av den biten. Er jeg ledig, og vi en god match, så er det tid for booking. Da får dere en kontrakt fra meg, som dere leser godt gjennom, og signerer digitalt. Når kontrakt er signert vil dere få en faktura på 1.delbetaling. Vips, har dere fotograf i boks!

Tips! Dere kan enkelt sjekke om datoen deres er ledig hos meg her.


VI HAR BOOKET DEG, HVA SKJER NÅ?

Nå holder vi kontakten! Men her er det ikke noen regler eller rutiner, rett og slett fordi folk er så forskjellige. Jeg er her for dere, og dere kan når som helst ta kontakt med det dere lurer på. Når det begynner å nærme seg datoen er det på tide å ha et planleggingsmøte, hvis vi ikke allerede har hatt det. Uansett er det lurt med en liten update på tidsskjema og planer for dagen til fotografen – dette har ofte endret seg siden sist vi snakket sammen. Siste uken før bryllupsdagen pleier jeg å ha litt mer kontakt med brudeparet. Dagen før gjør jeg min prep med sjekk av locations og spikring av planer. Da prøver jeg også stikke innom for en sniktitt på sted for dagen og en liten prat med brudeparet.


HVA MÅ VI BEREGNE I REISEUTGIFTER FOR DEG?

Det kommer an på hvor dere tar meg med på tur, og hvor lenge vi skal være på tur. For bryllup kan dere vanligvis regne med 1-2 overnattinger, i tillegg til reisekostnaden. Det er kun snakk om at dere dekker utgiftene for reisen og oppholdet, jeg tar ikke ekstra betalt for å være på reise, og jeg ordner maten min selv (bortsett fra middag ved heldagsfotograferinger). Ta kontakt for mer informasjon.

I Bodøområdet, Oslo og Gudbrandsdalen er det ingen reisekostnader. 


HVORDAN DISPONERER VI TIMENE SOM ER INKLUDERT I PAKKEN VI VELGER?

Timene må være sammenhengende, men oppstarten er helt opp til dere. Spør hvis dere er usikre! Ofte kan det være deler av dagen som er spesielt viktig for dere å få dekket av fotografen, dermed kan det være lurt å sette oppstart i forhold til dette.


NÅR BØR VI HA PLANLEGGINGSTIMEN?

Dette er smak og behag! Noen vil legge detaljene sammen med fotografen, og dermed ha et møte tidlig i prosessen. Andre vil ha grovdetaljene for dagen på plass først. Uansett vil jeg som fotograf høre hva dere planlegger eller ser for dere før og gjennom bookingprosessen. Dette er viktig både for å bli litt kjent med dere, men også for å få inntrykk av om det brudeparet ser for seg matcher med deg jeg som fotograf kan levere. I tillegg er det definitivt ikke slik at planleggingsmøtet er deres eneste anledning til å få hjelp og veiledning fra meg som fotograf. Når dere har booket datoen deres hos meg, kommer jeg til å være der for dere når dere trenger meg. Aldri vær redd for å sende en mail eller ta en telefon når dere har spørsmål.


HVOR LANG TID TAR FOTOGRAFERINGEN AV BRYLLUPSPORTRETTENE?

Jeg pleier alltid å be parene mine sette av minst et par timer; mer hvis det er et stykke kjøring mellom vielse og selskapslokale. Det høres kanskje litt mye ut, men jeg kan love dere at det er godt å ha den tiden til rådighet. De ekte øyeblikkene blir veldig vanskelig å lure frem hvis alle parter bare står og kikker på klokka. I tillegg har vi ofte mye vær å ta av, spesielt i Nord-Norge. Og da er det godt å ha anledning til å vente ut ei regnskur, eller justere seg om til plan b.BRYLLUPSKAKA! KAN VI SKJÆRE DEN TIDLIGERE PÅ DAGEN SLIK AT VI ER SIKRE PÅ AT DU FORTSATT ER MED OSS OG FÅR FOTOGRAFERT?

Ja, definitivt! Dette spørsmålet har jeg fått oftere i det siste, og jeg er veldig for ideen! Tradisjonen er å ha kaffe og kake på kvelden etter middag, og ofte også dessert. Bakdelen med det er at gjestene begynner å bli ganske så mette, og bryllupskaka får kanskje ikke skinne like mye når den blir en del av et helt kakebord. I tillegg kan det være at fotografen på det tidspunktet rett og slett er ferdig for dagen, og har dratt hjem.

Så hvorfor ikke ta en kaffe og spise bryllupskake sammen med gjestene deres etter vielsen? Da får kaka virkelig glanset seg, dere får en hyggelig stund med gjestene før dere drar bort på portrettfotografering, alle sammen har fått i seg litt næring slik at blodsukkeret holder til middagen, og fotografen og kamera er tilstede.


HVOR LANG TID TAR DET FØR BILDENE ER KLARE?

Siden vi har en lang og mørk vinter her i Norge, blir det alltid svært travel i sommerhalvåret, med ekstra mange fotograferinger. Det betyr at det i hektiske sommermåneder ofte er litt lengre ventetid enn ellers – alt fra rundt 2-3 uker, til ca 3-4 måneder.

Spesielt bryllupsfotografering er store oppdrag, og utgjør ca en drøy ukes – halvannen ukes arbeid for fotografen. I høysesongen vil jeg derfor ikke alltid rekke å redigere fortløpende mellom fotograferingene. Jeg kommer ikke til å haste gjennom redigeringen med det mål for øyet å være raskest. Fotografiet er et håndtverk og kvalitet tar tid – det har jeg erfart at mine kunder til syvende og sist setter pris på.Fysen på mer bryllupstips, bryllupsbildeinspo og behind the scenes fra bryllupsfotografen? Følg meg på Instagram!


Følg meg på Instagram
@fotograflenekristine