Å gifte seg er jo ikke akkurat noe man gjør hver dag. Derfor kan nettopp dette å skulle planlegge bryllupet by på litt utfordringer. Hva er vanlig skikk og bruk?Hva vil vi ikke være foruten? Hvor kan vi trygt spare litt inn på budsjettet? Nettet bugner over av inspirasjon og tips til «drømmebryllupet i Dubai», og «slottsfeiring i Frankrike», men hva tenker mannen og dama i gata? Jeg tok meg en liten prat med nygifte Kristina og Jon, og lot dem dele sin opplevelse og sine erfaringer rundt den store dagen.

RUSTIKK HØSTROMANSE MED HINT AV GLAMOUR
29.09.17 ga vi hverandre vårt ja. Det var en nydelig dag med en eksplosjon av høstfarger, og med 18 grader og sol hadde vi Norges fineste vær. Vielsen ble holdt i vakre Bodin Kirke, og vi hadde 66 gjester. Bruden og hennes forlover fikk satt opp hår og lagt sminke på Nikita Koch og brudgommen, hans forlover og noen kompiser hadde ligget over på Scandic Havet og gjorde seg klare der. Lene Kristine, vår fotograf, sprang mellom oss og fanget øyeblikkene mens vi gjorde oss klare.

Vielsen skulle stå kl 13 og rundt en halvtime før var det bare å hoppe i kjolen og løpe ut til en stolt far og mor som ventet med brudeskyssen. Flaggene var på og brudebuketten hadde pappa hentet. Pappa, brudgommen og hans forlover hadde alle knappehullsblomster i samme fargetoner som brudebuketten. Brudgom og forlover sto spente ved alteret og i det dørene gikk opp hørtes ”Brudemarsj fra Vefsn” sunget av brudens to søstre og nieser fra prekestolen. Det var utrolig rørende for oss begge å se den andre på vei opp midtgangen. I brudefølge var bruden arm i arm med pappa og 4 flotte brudesvenner og 3 flotte brudepiker. De to yngste ble litt engstelige og fikk hver sin arm å sitte på. Det var en utrolig følelse å gå hånd i hånd ned midtgangen som mann og kone. På kirketrappen ble det kastet tørkede blomster på oss og det ble mange gode klemmer og gratulasjoner fra gjestene.

Mens gjestene gikk videre i mottakelsen som skulle være på Nordland Kultursenter, dro vi og forlovere sammen med fotografen for å fotograferes. Bildene tok vi oppe ved Maskinisten. Lene Kristine hadde vært der oppe i forveien. Hun hadde med kjæresten som assistent og det ble tatt fantastiske bilder. Lyset og naturen var helt nydelig. Etter fotograferingen dro vi tilbake til gjestene. Vi hadde to lokaler. Ett til middag og ett til festen etterpå. Etter vielsen hadde gjestene gått til festlokalet for aperitiff, musserende og mingling. Treretters middag ble holdt i middagslokalet som var nydelig pyntet av arrangørene på stedet. Vi satt sikkert 4 timer til bords og stemningen var fantastisk med flere taler og musikalske innslag. Etterpå dro vi tilbake til festlokalet for kaker, bryllupsvals og fest.

BESTE MINNE
Brud: Da dørene gikk opp og jeg så hvor rørt Jon ble
Brudgom: Da dørene gikk opp og jeg fikk se Kristina og datteren vår på vei opp kirkegulvet.

VÅRE BESTE TIPS TIL KOMMENDE BRUDEPAR
◆ Deleger arbeid, særlig dagen før og på selve bryllupsdagen for å kunne nyte bryllupsdagen mest mulig.
◆ Bruk penger på profesjonell fotograf. Det er så deilig for gjestene å slippe å stå for fotograferingen i tillegg til at man får en helt annen kvalitet og opplevelse.
◆ Til bruden: finn tidlig frisør og benytt deg av prøvetimer for å få det akkurat slik man har tenkt det.
◆ Bruk penger på et bryllupslokale som står for mat og drikke. Det har så mye å si for festen og man slipper å tenke på serveringen og kan legge bort alt stress i forbindelse med dette.
◆ På selve dagen: Ikke tenk på småting som ikke blir som planlagt det er bare dere selv som legger merke til det
◆ Book en suite for bryllupsnatten. Man er utslitte etter en fantastisk dag og det er utrolig godt å kunne trekke seg helt tilbake og lande litt.
◆ Få nok av hjelpere til pynting, baking og opprydding etterpå.

INSPIRASJON, EGENINNSATS & DIY
Hvis dere liker å være kreative og gjøre ting selv er det mye å spare av penger her og det er i tillegg ekstra stas å sette sitt helt egne preg på dagen. I forberedelsene til bryllupet hadde vi gjort det meste selv:
◆ Tema for bryllupet var enkelt og greit høst og de vakre og varme høstfargene ble brukt i dekorasjoner og blomster, samt invitasjoner og vielsesprogrammer.
◆ Inspirasjon ble hentet fra pinterest, ulike bryllupsmagasiner og blogger.
◆ Vi likte den litt rustikke stilen, der mye natur ble tatt inn i dekorasjonene. Vi ønsket samtidig at det skulle være litt glamour over det og sterke farger.
◆ Brudekjolen ble kjøpt brukt på FINN og jeg tilpasset den selv for hånd. Det var en drøm av blonder og tyll fra Pronovias.
◆ Alle brudepikekjolene med boleroer i fuskpels sydde jeg selv.
◆ Hårpynt til brudepikene laget jeg selv av hårbøyler som jeg dekorerte med røsslyng og kristtorn.
◆ Knappehullsblomster til brudesvennene ble satt sammen av tørkede blomster og bær og tversoversløyfer ble sydd i samme stoff som brudepikekjolene.
◆ Bryllupsinvitasjonene var dekorert med tørkede blomster og limt på gråbrune kort for et rustikt uttrykk.
◆ Stor sett alt av pynt og dekorasjoner laget vi også selv, inkludert lykter av syltetøyglass som vi limte kvister på tett i tett som lyset spredte seg ut fra som sto på hvert bord og blomsteroppsatser i høstens farger.
◆ Bryllupskaken ble bakt med god hjelp fra familie og pyntet av meg med friske roser. Det var en saftig gulrotkake i tre etasjer med ostekrem og friske roser i en spiral nedover hele.
◆ Vi hadde tørket blomster og klippet opp i små biter og puttet i kremmerhus som ble delt ut for å kastes over brudeparet på kirketrappen.

HVA SÅ DERE ETTER NÅR DERE VALGTE FOTOGRAF?
Vi var så heldig å vinne en familiefotografering med Lene Kristine i forbindelse med en bryllupsmesse som vi hadde på sommeren. Hun fant en nydelig location og brukte den vakre naturen og naturlig lys noe som vi var veldig fornøyde med og bildene ble utrolig flotte. Hun hadde en kjempegod kontakt med oss og datteren vår på en veldig naturlig måte som gjorde oss komfortable. Vi bestemte oss derfor for at vi ønsket å ha henne til vår bryllupsfotograf, noe vi er veldig glade for.

Bildene hadde en magisk stemning over seg og høstlyset ble utnyttet til det fulle. Vi tok bildene i maskinisten og naturen var nydelig. Det hele passet perfekt til bryllupstemaet vårt.

INFO & LEVERANDØRER
◆ Blomster: Blomsterbuketten var en nydelig viltvoksende høstbukett satt sammen av damene på La France på Koch. Det var også de som sto for blomster til brudens hår og knappehullsblomster
◆ Overnatting: vi leide suite på Radisson SAS hotellet. Det sto champagne og fruktfat til oss da vi kom og vi fikk servert en nydelig frokost på rommet dagen etter. Sen utsjekk hadde vi også.
◆ Mat + lokale: Bryllupsmiddagen var det Rolf-Ynge Hansen, kjøkkensjef på Nordland Kultursenter som sto for. Det var fantastisk mat og alt gikk som smurt. Vi ønsket lokal mat og fokus på norske råvarer. Det var utmerket service og flere av gjestene overnattet på stedet.