Det er mange som kommer til meg og spør om råd rundt akkurat dette. Hvorfor er det noen fotografer som selger filer, mens andre selger produkter.Hva bør jeg gå for?Først vil jeg si at du alltid bør velge din fotograf ut fra bildene. Fotografens stil, erfaring og faglig kunnskap bør appellere til deg, og være dine viktigste argumenter i valget.

Så til spørsmålet. Sannheten er at det er fordeler og bakdeler ved begge varianter. Men for at fotografen skal kunne beholde arbeidsplassen sin må man nødvendigvis tjene penger – enten fra filsalg eller på print. Filsalg er lettvint inntjening, mens produkter er et kvalitetsbevisst valg.

En fotograf som ikke selger filer, tilbyr heller produkter av høy kvalitet og holdbarhet. Bakdelen for deg som kunde er at du ikke kan printe selv, og må kjøpe produkter hos fotografen som gjerne koster litt mer. Men til gjengjeld er disse produktene skikkelige kvalitetsprodukter som du vil kunne nyte i mange, mange år. I tillegg vil pengene du ellers hadde brukt på filer heller legges direkte i produkter. En bonus her er også at utgiftene dine kan spres utover i tid fordi du betaler fotograferingen for seg, og kan bestille produkter litt etter litt.

Fotografer som selger filer praktiserer enten med en dyr pakkepris på fotografering inkludert filer, eller svært billig fotografering hvor du må kjøpe filer etterpå. Fellesnevneren er at filer er kostbart fordi fotografen gir fra seg muligheten til mersalg. Fordelen her er at du oppbevarer filene selv, og kan kjøpe forstørrelser og produkter hvor du vil. Bakdelen er at du må ut med en ganske stor sum i en smell. Samtidig ligger jobben med å bestille opp produkter i dine hender. I en stadig travlere hverdag er det mange som helst vil slippe dette. Det er viktig å tenke over hva slags kvalitet du kjøper. De billigste alternativene holder en kvalitet, og ikke minst holdbarhet, som står i stil med prisen. Dette vil merkes spesielt i fargegjengivelse og hudtoner, papirvalg og oppløsning.

Totalt sett vil det nok lønne seg å ikke kjøpe filer, da de mest av alt blir et fordyrende mellomledd svært få har behov for. Du kan komme billgere ut av det ved å kjøpe filer og velge absolutt billigste løsning på produkter. Men dersom du ser totalpris, innhold og kvalitet under ett får du mye mer for pengene dine ved å hoppe over filutgiften.Først vil jeg si at du alltid bør velge din fotograf ut fra bildene. Fotografens stil, erfaring og faglig kunnskap bør appellere til deg, og være dine viktigste argumenter i valget.

Selv er jeg en full-service fotograf. Det betyr at jeg med største glede og selvfølge tar ansvar for både fotografering, veiledning, produksjon og trygg oppbevaring av filer for mine kunder. Og som en liten nyttårsgave til mine kunder kan dere nå sitte hjemme i sofaen med smågodt og gullrekka mens dere bestiller kvalitetsprodukter av bildene deres. Ønsker dere å vise fram bildene på Facebook tilbyr jeg også filer til den digitale verden.