2020 blir et år som de aller fleste av oss sent vil glemme. Livene våre, landet, og egentlig hele verden, ble stoppet opp og snudd på hodet. Ting ble slettes ikke slik som vi hadde planlagt, og plutselig ble man tvunget til å gjøre om og tenke nytt. Så hva gjør man egentlig når bryllupsfeiringen man gjerne har planlagt og gledet seg til i lang, lang tid ikke lengre er mulig, eller kanskje engang lovlig, å gjennomføre slik man tenkte?

Aller først vil jeg si: husk at det er ingen fasit på hva et bryllup skal, bør eller må være. Dette skal være en feiring av kjærligheten dere har til hverandre. Følg magefølelsen, og gjør det dere kjenner er rett. Nå når realiteten er at det man hadde planlagt kanskje ikke lar seg gjøre slik man hadde tenkt, er det ekstra viktig å følge magefølelsen. Velg det som er dere, ikke det man tror forventes eller ønskes fra gjester og omgivelser.

Det er fort å gå seg fast i det som kanskje er mest vanlig, eller det man først hadde planlagt, rett og slett fordi man glemmer litt av hvor mye det egentlig er å velge i. Det finnes såå mange magiske muligheter. Derfor har jeg prøvd å samle litt inspirasjon og forslag som kanskje kan hjelpe dere igang igjen med drømmingen. Når livet serverer sitroner, så gjelder det å klare å snu det om til noe fantastisk.

Viktig dato? Elope!
Det er mange som har valgt datoen sin med omhu, og kanskje kjenner en veldig sorg over tanken på å måtte bytte den ut med en annen. Så hvorfor ikke beholde datoen? Det er jo blitt svært vanlig å elope – altså «stikke av» til et annet sted for å gi deres ja til hverandre. Mange drar alene, andre tar med seg de aller nærmeste av venner og familie. Uansett hva dere velger byr det å elope på både eventyr og nye opplevelser, og en intim og personlig feiring av kjærligheten.

Dere trenger ikke dra til en øde øy i Indonesia for å elope. Sannsynligvis har dere en fantastisk lokasjon i egen «bakgård»; dere trenger ikke velge en fjelltopp eller utkikkspunkt å gifte dere på, men det kan også godt være det. Bruk fantasien, lag deres eget eventyr! Lofoten, Senja, Hardanger, Flåm, Loen, Svartisen, Vega, Gudbrandsdalen – Norge er vakkert! Bare tenk på det – kun dere to på en fjelltopp som sier «ja» idet sola dupper under horisonten. Årlig kommer drøssevis av utenlandske par hit for å gifte seg i spektakulær natur. Vi har noe helt vidunderlig vakkert rett utenfor døra, hvorfor ikke utnytte det? Og dere, fotografen deres har neppe særlig mye imot å bli med dere på slike eventyr. Faktisk er jeg ganske sikker på at fotografen gjerne hjelper dere i forberedelsene også – jeg stiller jeg!

Party later!
Enten dere eloper eller ei. Å holde vielsen på den planlagte dagen er et godt alternativ. Enten bare dere to, eller med noen få gjester – og ta festen en gang senere når vi er tilbake til mer normale tilstander. I stedet for én spesiell dag, får dere to! På denne måten blir det anledning til å gjøre valg som vanligvis ikke ville latt seg kombinere – feks gifte seg på en fjelltopp bare dere to og feire med alle kjente og kjære. Det betyr også mer tid til å nyte og ta inn alle inntrykk; det er jo ikke til å legge skjul på at bryllupsdagen oftest er en veldig travel dag, som på et blunk var kommet og gått. Og sist, men ikke minst – du får bruke drømmekjolen dobbelt så lenge!

Vinterbryllup
Hvis dere enten bestemt ønsker å flytte datoen, eller rett og slett er nødt til det – hvorfor ikke kjøre på med et skikkelig vintereventyr av en bryllupsfeiring? Vinteren er uendelig vakker! Her oppe i nord kan det nok være lurt å vente til slutten av januar eller februar slik at sola er såpass tilbake at også vi får magisk vinterlys. Selv om vinteren kan være kald og brutal, byr den også på en lun atmosfære med fyr i peisen, levende lys, og en intim og varm kulisse for feiringen.

Change of plans
Men dersom dere velger å flytte dagen til et senere tidspunkt, husk at det fort kan bli trangt om plassen neste år. Vi leverandørene rekker bare så mye i løpet av en høysesong, og 2021 har allerede «sine» brudepar fra før. Det betyr at dere kanskje ikke får det lokalet dere ønsker mest, eller at drømmefotografen deres allerede er booket på den nye datoen. I tillegg øker også sannsynligheter for at gjestene deres inviteres i flere bryllup samtidig, og blir tvunget til å velge. Dersom dere derimot legger feiringen til tidlig vår, høst eller vinter står dere friere til å velge i leverandører, og er i tillegg med på å hjelpe det lokale næringslivet med å hente seg litt inn igjen, rett og slett ved å forlenge bryllupssesongen.

I løpet av mine snart 10 år som fotograf, har jeg fotografert store bryllup, små bryllup, kirkebryllup, borgelige bryllup, utevielser, innevielser, you name it. Det er liksom noe med atmosfæren og kreativiteten. Når paret har gjort sin flid med forberedelsene og planleggingen av denne store feiringen; så blir det liksom dem. Hvert bryllup blir alltid noe litt annerledes og eget. Og det håper jeg alle husker på hvis coronaen stikker kjepper i hjula – følg magefølelsen, og gjør det på deres måte <3